Varför Junkön?

I helgen så åkte vi till Junkön. Det var en blåsig helg, men både färden dit och hem gick bra. Det är skönt att ha en stor och tung båt när vinden viner på. 😉 När man väl är på Junkön så är det perfekt att ligga vid fiskebodarna när det blåser syd för då ligger man i stort sett helt i lä. 

Vi hade en jättemysig helg. Men samtidigt ovanlig. Det var ingen annan båt än vi där. Det har aldrig hänt förut. Det har alltid kommit någon båt i alla fall, men den här gången var vi ensamma hela helgen. Fast det var oxå skönt. Eller ja, vi var ju inte ensamma på Junkön, absolut inte. Inga fler fritidsbåtar än vi bara.

I övrigt så är ju fiskarna och övriga öbor på Junkön så det är ju alltid människor där. Den här helgen var även thailändare (som jag tror de är) på ön för att klämma löja till löjrommen. De kom redan på fredagen, även om de inte började klämma förrän på söndag.

Det är många som skrattar åt oss när vi åker till Junkön så mycket. Men vi har våra orsaker till detta. För det första så är det lagom långt ut. Det tar ca 30 minuter att åka dit och om det är dåligt väder, så fungerar det bra. 

Dessutom så finns det ström där, så man kan ha på ett litet element hela tiden, utan att behöva ha på värmaren. Vi har både elverk, bränslecell och solcell så vi behöver ingen el, men när man vill ha på exempelvis ett element så är det skönt med el. Man ser oxå på tv och använder telefonerna lite mer, eftersom man myser inne så mycket, och även då är det skönt med el.

Sen så tycker jag att det är skönt att det är folk på ön. Jag vet inte, men den här tiden på året, när det är mörkt och lite ruggigt så tycker jag om tanken att det finns andra människor nära. Dessutom så är man nästan aldrig ensam som fritidsbåt på Junkön. Detta är som sagt första gången vi är helt ensamma där. Men annars finns det i stort sett alltid någon som Mikael kan gå och prata lite med. Han gillar att det kommer andra båtar och Junkön är ett ställe där chansen är väldigt stor för att de dyker upp.

Eftersom vi är på Junkön så mycket så känns det som att komma hem när man kommer dit. I fredags när vi kom dit så kände vi båda en sådan där skön känsla som jag tror man får när man kommer till sin sommarstuga. Känslan av frid och ledighet. 

Så ja, vi gillar Junkön och det är som våran lilla sommarstugeö, trots att vi på en hel sommar besöker många andra ställen oxå. Jag gillar Junkön och fantiserar ofta om hur jag skulle leva om jag bodde där. Hur många hästar, kossor, grisar och höns jag skulle ha. Hur jag skulle påta i jorden, odla grönsaker och plocka mängder av svamp och bär, medan Mikael fiskar och meckar och jagar… Sen brukar Mikael påminna mig om att jag faktiskt oxå har en stor dröm om att bo mitt i centrala Stockholm och då inser jag att den drömmen är mer jag än att leva som en fiskarhustru på en ö i skärgården. Men drömma kan man väl… 😉

Nä, nu ska fröken Jonsson elda. Sköt om er! 🙂

Välkommen till Junkön – där ni finner Mikael och Jenny var ständiga helg på slutet av säsongen. 😉

Fina stråk att promenera på.

Hösten är så vacker. <3

En av fiskarnas hundar som hade varit på en språngmarsch hela morgonen och var HELT slut. 

Andra sidan (mot Kluntarna) 

Bara vi där. (Båtarna till vänster är öbornas båtar).

2 thoughts on “Varför Junkön?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.