Lingonrutor

Alltså. Jag har en arbetsuppgift som jag bara inte blir klar med på jobbet. Den driver mig till vansinne och jag får inte till det som jag vill. Men imorgon, DÅ blir jag klar med den…!! Tjoohoo.

Jag kommer dock INTE att fira med en lingonkaka. Även om det hade varit gott. Jag bakade denna kaka till Mikael igår och det är en av hans favoriter. Om ni vill ha en enkel, god och icke dietvänlig kaka att baka eller äta… Då ska ni få receptet här: 

Lingonrutor

Ca 20 bitar

Ingredienser

50 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker (jag tog bara 1 dl)
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 ägg

Topping

2 dl lingonsylt
50 g smör
1 ½ dl havregryn 
1 dl strösocker (jag tog ca 3/4 dl)
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda smör och socker.
  3. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör om ordentligt.
  4. Rör ner ägget och blanda väl. (Observera, det ska inte vara en sockerkakssmet, utan mer likt en kompaktare typ av deg.)
  5. Tryck ut smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd mindre långpanna, ca 20 x 30 cm.
  6. Bred lingonsylten över.
  7. Smält smöret till toppingen.
  8. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker. Häll det smälta smöret över och blanda väl.
  9. Fördela toppingen jämnt över lingonsylten.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 min.
  11. Låt den svalna och skär den sedan i rutor.

Jag skulle tro att det funkar med annan sylt oxå. Bör dock vara syrlig. 

Lycka till!

Observera fatet… Jag (och Mikael) har fått det av min pappa och Anita. Jag älskar det!  Det är Mateus Lace. <3

Fast visst ser kakorna oxå rätt smarriga ut… 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.