Saffranssol

Nä men hallå! Läget? Här är det fin-fint. Ganska fullt upp med att dona och greja här hemma men jag tänkte bjuda på ett recept idag. Det kan ju passa bra när ni planerar fika inför den kommande fikahögtiden, december. Idag bjuder jag nämligen på ett recept på en Saffranssol. 🙂

Jag hittade denna på hemsidan Lindas Bakskola, och den här var riktigt kul och enkel att baka. Min blev lite för välgräddad egentligen, men min ugn alltså… Skitugn… Gå in och kolla originalreceptet så får ni se hur fantastiskt god den ser ut när den inte är övergräddad. 😉 Det finns även massor med fina recept på den sidan ska ni veta. 🙂

Linda har förslag på olika fyllningar till denna saffranssol. Eftersom Mikael älskar kombinationen saffran och mandelmassa så valde jag den. Men det finns även tips på vaniljfyllning och kanelfyllning. 🙂

Men här har ni receptet iaf. Håll till godo! 😀

Saffranssol

Ingredienser

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
½ g saffran (1 påse)
1 dl strösocker
½ krm salt
½ tsk mortlade kardemummakärnor
150 g smör, rumsvarmt
ca 14 dl vetemjöl

Mandelmassfyllning

150 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
150 g mandelmassa, riven

Garnering

1 ägg
florsocker (ev.pärlsocker)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i fyra delar.

4. Kavla ut degbitarna till tunna rundlar, så att de precis får plats på plåten.

5. Lägg en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Välj en av fyllningarna.

6. Bred ut 1/3 av smöret på den understa degplattan. Strö över riven mandelmassa och strösocker.

7. Lägg på platta två och upprepa punkt nr 6.

8. Lägg på platta tre och upprepa punkt nr 6. Lägg sist på den fjärde degplattan.

9. Mät ut mittpunkten och tryck försiktigt ner ett litet glas i mitten.

10. Dela degplattan i fyra delar utifrån cirkeln i mitten. Dela därefter varje fjärdedel i fyra bitar. Totalt ska det bli 16 strålar i solen.

11. Pensla degen med ägg och strö eventuellt över lite pärlsocker. Sätt ugnen på 225 grader. Låt solen jäsa i ca 15 min.

12. Grädda solbullen längst ner i ugnen i 25–30 min. Håll koll så att den får lagom med färg. Låt kakan svalna på plåten. Pudra gärna över florsocker före servering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.