Kålpudding

I helgen har vi mest pysslat på här hemma, förutom igår då vi tog bussen in till stan och gick på bio. Annars har vi bara varit hemma. Jag har storstädat både här och där, medan Mikael har fixat med lister och annat renoveringsgrejs. Idag lagade jag något jag aldrig gjort förut, men länge velat testa. Nämligen kålpudding. Det blev HUR gott som helst. Mikael kunde inte sluta berömma maten. 🙂 Testa ni med!

Receptet kommer från Åse’s nya bok: ”Lev gott med LCHF och periodisk fasta”.

KÅLPUDDING – 4 portioner

500 g blandfärs
1 dl grädde
1 st ägg
200 g keso, avrunnen
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar

1 vitkålshuvud
1 gul lök
3 msk oxfond
3 dl vatten
2 dl grädde

Såsen:
3 dl spad från kålpudding
4 dl grädde
soja, salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader
Blanda ingredienserna till färsen. Skär ner vitkålen i mindre bitar, finhacka lök.
Stek vitkål och lök i smör tills det är mjukt.
Blanda ihop färssmet och hälften av lök- och kålfräs.
Bred ut allt jämnt i en långpanna och skär färsen i portionsbitar. Fördela resten av den stekta kålen ovanpå.
Koka upp vatten och grädde med fond, häll över kålpuddingen.
Grädda ca 45 min.
Häll av ca 3 dl spad från formen (jag gjorde det efter 20 min) och koka upp med grädde och soja.
Låt reducera ner medan puddingen blir färdig. Smaka av med salt o peppar.

Servera med grönsaker och osockrad lingonsylt.

Kålpudding

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.