Förflutet – framtid

”Det går inte att ändra det förflutna, bara framtiden”

Det var ord jag hörde idag och ord jag hör många gånger i livet. Ibland när jag hör det så slår det mig hur sant det är. Alla har ett förflutet, det är bara så. Men det är vad man gör av det förflutna i framtiden, som är det som räknas. Om jag har gjort saker i mitt liv som jag inte är stolt över, då försöker jag göra allt för att inte upprepa detta. Om jag betett mig dåligt så försöker jag göra bättre nästa gång. Såklart man inte alltid lyckas, men man ska alltid försöka.

Det händer också att andra gjort saker mot mig som jag inte tyckt om. Jag har blivit sårad djup i själen och skulle kunna använda det till att ha något att skylla på om jag senare gör något dumt. Det finns ju de om missbrukar, misshandlar och beter sig som svin för att något hänt i det förflutna.

Jag påstår inte att jag alltid gör rätt i framtiden, men jag försöker ta tillvara på det livet lärt mig och utgå från det. Att bara försöka är värt mycket. Jag påstår inte heller att alla klarar av att vända ett dåligt förflutet till något bra och jag fattar verkligen att det är många som mår dåligt för att de blivit behandlade på ett dåligt sätt. Men det är fan i mig inte en ursäkt. Jag blir helt stum när jag hör de som säger att de slår sin fru för att deras pappa slog deras mamma, eller att de mobbar någon för de blev mobbade själv tidigare. Jag kanske är helt ute och cyklar, men nog fan lär man sig väl att om en människa mår dåligt av en behandling, så gör man inte det mot någon annan!?

Ja, jag är ingen utbildad psykolog eller annat, men jag vet bara att JAG inte gör mot andra människor vad de som gjort mig illa gjorde mot mig. Jag bestämde mig för att lära mig av det, förlåta de jag kunde och gå vidare med mitt liv. Och i framtiden när det kommer situationer som jag varit med om förut, så tänker jag efter vad som var bra/dåligt den gången och utgår därifrån.

Peace and Out!

Men ibland kan man gå tillbaka till det förflutna och hämta energi.
Som tex när jag tänker tillbaka på denna stund, Småskär 5/6 kl. 22.30.
Det var ett ögonblick i livet då tiden gärna kunnat stanna.
Jag tittar ofta på alla de många bilder jag har på härliga ögonblick som dessa.
För att minnas att det förflutna också har underbara ögonblick och minnen som ger massor.Småskär 150605

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.