En vit julafton

Jag gillar verkligen julen nu för tiden. Men det har tagit mig många år att tycka om den. Julen hemma när jag var liten var väl kanske inte en höjdare och efter det så har det liksom suttit kvar i mig. Det är en högtid med så många förväntningar på hur allt ska vara och de förväntningarna brister ofta.

Det handlar inte om julklappar, utan hela upplägget. Det ska vara rogivande, barnens högtid, lugn och ro, massa mys, härlig gemenskap och trevligt umgänge. Visst är det kul med julklappar, jag både älskar att ge och få, men det är allt det andra som är viktigt. Och det är allt det andra som kan leda till att alla förhoppningar går i kras.

Så klart är det många saker som kan orsaka detta. Det kan ju till exempel vara det att familjer plötsligt samlas, fast de egentligen inte fungerar som stor grupp, och därigenom blir ovänner. Plötsligt börjar gemenskapen krackelera och sedan blir det bara värre.

Men jag personligen tror att det som är den största orsaken till bråk och tjafs kring jul, är alkoholen. Jag vet inte hur många gånger man hör att glögg hör julen till, och så klart ska man ha en julsnaps, eller ta en virre från dyrflaskan. Till julbordet har julölen en given plats och maten är ju så salt, så man måste dricka mer än en.

Det finns inget som gör barn mer olycklig än att ha fulla föräldrar på julen. Eller fulla människor överlag. I min värld finns det inget försvar till att dricka alkohol på julen. Drick alkoholfri glögg och ha julmust på julbordet.

Alkohol kan man dricka när som helst annars, men snälla… Låt bli det på julafton. Ni kommer klara det och en helt vit julafton, mår man bara bra av.

Peace and out!

SplitShire-7446Bild lånad från Splitshire

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.