Alkohol på jul…

Jag är väldigt mycket emot alkohol på julen. Jag anser att alkoholhaltiga drycker inte har med julen överhuvudtaget att göra. Det är egentligen en överdrift, för absolut kan man dricka en julöl eller ett glas starkvinsglögg om man vill. Men att bli BERUSAD på julafton är inte acceptabelt, inte om barn är i närheten.
 
Det finns barn som faktiskt far fysiskt illa på grund av alkohol, där vuxna inte kan kontrollera sig och slår barn (=oursäktligt).
 
Men det finns barn som far illa psykiskt oxå, även om ingen är medvetet elaka. Förutom att de helt medvetet sätter igång med sitt drickande.
 
Det finns barn, som på uppesittarkvällen ser hur glöggpannan fylls på med den starkaste glöggen, och hur den även spetsas med ren sprit. Barnet går undan till sitt rum medan pannan fylls på hela tiden tills dess att de vuxna har somnat och barnet släcker värmeljuset under pannan.
 
Hur barnet på julafton får en julklapp på morgonen för att sedan höra hur första julölen öppnas. Hur de vuxna dukar fram fika och kanske tar en kopp kaffe, men givetvis som kaffekask (=kaffe med sprit).
 
Barnet inser att denna jul, blir åter som så många andra. Frågar därför när maten ska ätas, kanske man kan äta före Kalle och öppna klappar när Kalle är slut?
 
Barnet frågar, för barnet vet att om man ska äta efter Kalle så kommer de vuxna vilja sitta i soffan och dricka lite glögg efter maten, och därmed somna villket skulle leda till att barnet än en gång får öppna sina julklappar i ensamhet.
 
Maten äts före Kalle tillsammans med julöl och julsnaps. Medan programmet sedan pågår så fortsätter glöggen och julölen intas. Även lite snaps då och då, ”det är ju ändå jul”….. Barnet får julmust och massa godis. Äter i samma takt som de vuxna dricker, med enda skillnaden att barnet slutar när det är nog.
 
Efter Kalle öppnas klappar. Fina paket och fint innehåll. Barnet packar ihop sina saker, går till sitt rum och sen är julen slut. De vuxna fortsätter sitt firande. Det är lugnt och stilla. Inget bråk och barnet hör tv:n i vardagsrummet och de vuxnas prat, innan det sakta avtar och barnet tillslut är den enda som är vaken. Klockan är 17-18 och kvällen är ung. Barnet tar sin bok som var i ett av paketen, tar sitt godis, lägger sig i sängen och inser att det blev ännu en jul i ensamhet…
 
Det här barnet har aldrig farit illa i hemmet, de vuxna har varit grundligt snälla och aldrig gjort något för att skada barnet. De har i sina tankar haft goda avsikter och därmed pyntat huset med massa tomtar, ljus, girlanger och en fantastisk gran. De vuxna har velat att barnet ska ha det bra, men ”att ta en liten dryck kan väl inte skada”.
 
Barnet är inte skadat till det yttre, men i hela sitt liv kommer barnet att minnas jular med alkohol och ensamhet. Barnet kommer att ta avstånd från julen och tycka att det är bara ännu en anledning för människor att få supa ner sig. Inte förrän barnet är långt vuxet kommer det att ha en någorlunda god känsla för jul, men det kommer aldrig att kunna känna att julen är en tid för fullständigt firande. Julen för detta barn är mer eller mindre krossad, då julen hela tiden för med sig minnen av nedsupna föräldrar och ensamhet.
 
Barnet jag pratat om är jag… Jag är uppvuxen i ett hem där mina vuxna förebilder inte kunde hantera alkohol. Jag är inte nykterist idag, absolut inte. Men jag kan kontrollera det, och när jag dricker, låter jag inte det gå ut över andra. Jag får ont i magen när jag ser hur folk radar upp spritflaskor på bord och säger att julen är räddad. För vem då? Vem mår bra av att dricka i mängder?
 
Det enda jag vill, är att ni här och nu tänker på detta: Vem har jag nära mig på julen? Hur påverkas de som är i min närhet? Även om inga barn finns där, är det värt att just på julafton bli full? Tycker ni att det är värt det, och att ni vet att ni kan kontrollera allt, gör det då. Men om ni vaknar på juldagen och inser att det nog blev lite för mycket dagen innan, då anser jag att ni gått för långt.
 
Jag vill påpeka att mina barn har inte varit med om detta hos mina föräldrar. Jag vägrade åka dit om de inte skötte sig någorlunda, vilket de gjorde just den stund vi var där, men vi sov aldrig över. Jag har haft bra jular med mina barn, men i hjärtat finns mina barndomsjular kvar och de kommer finnas där för alltid.
 
Så jag ber er, låt julen bli barnens. Se till att inget barn behöver känna oro eller ledsamhet just denna dag. Det finns så många andra dagar, även under de kommande helgerna, då ni kan festa om ni nu så vill. Men julafton, det måste vara lycka för barn… <3
 

2 thoughts on “Alkohol på jul…

  1. Micke

    Vi har aldrig sen jag var liten druckit nått på jul (mamma&pappa drack ingen alkohol) eller andra ”storhelger” men nu sen syrrans ungar blivit ”stora” och vi firar jul där så blir det både en julsaps och julöl till maten. Men är som allt det, nu får de ju det själv med om de vill och är ju så att 18-åringen han håller sig till cola/julmust ännu han.

  2. Jenjo inläggets författare

    Det låter mycket klokt. Det handlar egentligen inte om alkohol, utan att ingen ska behöva fara illa. Vilket ju är väldigt lätt om alkohol är inblandad…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.